„Jestem samodzielny”

3 lutego, już po raz trzech, uczniowie klas IV a, VII-VII u oraz VIII uw spotkali się w szkolnej kuchni dydaktycznej w ramach projektu edukacyjnego „Jestem samodzielny”. Tym razem dzieci przygotowywały zupę – krupnik. Głównym celem spotkania było rozwijanie samodzielności uczniów. Z pomocą nauczycieli dzieci myły i kroiły składniki do zupy, jednocześnie utrwalając wiedzę na temat ich wartości odżywczych oraz zasadach bezpieczeństwa w kuchni. Z przygotowanych wcześniej warzyw i mięsa uczniowie przygotowali bulion, do którego dodali ziemniaki i kaszę jęczmienną. Na koniec doprawili zupę niewielką ilością soli, pieprzu oraz dodali posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Cały proces gotowania sprawił dzieciom ogromną frajdę, jednak najbardziej wyczekiwanym momentem była degustacja zupy, która bardzo im smakowała. Po wielkiej uczcie wszyscy zabrali się do sprzątania kuchni.
Marta Wildangier –Ciuraj
Marzena Mejer
Izabela Szczerba