„Jestem samodzielny”

16 grudnia 2019 r. uczniowie klas IVa, VIIIu i VIII uw w ramach projektu edukacyjnego: „Jestem samodzielny” spotkali się w szkolnej kuchni dydaktycznej, aby przygotować potrawy związane ze Świętami Bożego Narodzenia.
Jednym z najważniejszych celów tego spotkania było utrwalenie wiadomości na temat tradycji kulinarnych związanych ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia.
Ponadto dzieci mogły rozwijać swoją samodzielność oraz uczyć się zasad bezpiecznego obchodzenia ze sztućcami. Dzieci z niewielką pomocą nauczycieli myły i kroiły warzywa, z których powstała sałatka oraz barszcz czerwony. Uczniowie przygotowywali farsz do krokietów i samodzielnie nakładali go na naleśniki. Nasi podopieczni podczas warsztatów kulinarnych mogli zapoznać się z nowymi smakami i próbować samodzielnie przyprawiać potrawy. Sprzątanie sali również należało do małych kucharzy i wspaniale sobie poradzili z tym zadaniem.

Marzena Mejer
Izabela Szczerba
Marta Wildangier – Ciuraj