Konkurs kulinarny „Dary Jesieni”

1Bardzo ważną sferą w rozwoju dziecka jest zdobywanie samodzielności w życiu codziennym. Z myślą o tym powstał cykl konkursów kulinarnych „Cztery pory roku”, które mają na celu rozwijać zdolności i zainteresowania kulinarne, a także promować zdrowy sposób odżywiania się. W listopadzie odbył się pierwszy konkurs pod nazwą „Dary Jesieni”. Spotkał się on z ogromnym zainteresowaniem. Wiele klas przygotowało dania związane z tytułową porą roku i zaprezentowało je przed jury. W skład jury weszli: Dyrektor, Pani Edyta Jarosz, Wicedyrektor, Pani Dorota Kamińska oraz nauczycielki – Pani Beata Kamińska i Pani Joanna Borecka.
Dania oceniane były pod względem smaku, wyglądu i kreatywności. Skład oceniający miał „ciężki orzech do zgryzienia”, ponieważ uczniowie zaprezentowali bogaty wachlarz kulinarnych inspiracji jesiennych, m.in. naturalne galaretki owocowe, ciasta i babeczki marchewkowe, jabłkowe różyczki z ciasta francuskiego, kompot owocowy, sałatki warzywne.
Pierwsze miejsce zajęła klasa III guw Pani Patrycji Derybowskiej – Zając. Drugie miejsce ex aequo zdobyła klasa VI Pani Maryli Piekart i VI au Pani Marzeny Mejer. Zwycięskie klasy otrzymały dyplomy i atrakcyjne nagrody. Za ogromne zaangażowanie wszystkie klasy zostały docenione dyplomami i słodkimi upominkami. Zakończeniem konkursu była degustacja konkursowych dań.