,,Mój zawód – mój cel” – IV Szkolny Dzień Kariery

W tym roku Szkolny Dzień Kariery poprzedził tydzień poznawania różnych zawodów na otwartym rynku pracy. Uczniowie klasy III gimnazjum oraz VIII szkoły podstawowej mogli się utwierdzić w swojej decyzji o właściwym wyborze zawodu. A jakie zawody wybrali? Wybór padł na kucharza i pracownika pomocniczego obsługi hotelowej – zawody bardzo popularne i pożądane na rynku pracy. O tym jak wygląda praca w tych zawodach uczniowie mogli się przekonać, poznając zawody w praktyce. Doskonałą to tego okazją była wycieczka do Hotelu ,,Bias” w Wyszkowie. Uczniowie poznali przestrzeń, gdzie na co dzień wykonuje się czynności z branży gastronomicznej i hotelowej. Zwiedzili zaplecze kuchenne z pełną infrastrukturą pomieszczeń i urządzeń niezbędnych w pracy kucharza. Pani Iza Kowalska – nauczyciel teorii zawodu – przybliżyła uczniom podstawy teoretyczne zawodu w odniesieniu do zwiedzanego obiektu. Kolejnym punktem była sala restauracyjna oraz bankietowa. Na koniec uczniowie zwiedzili część hotelową obiektu – recepcję, pokoje, pralnię oraz otoczenie obiektu hotelowego, gdzie poznali zadania i czynności pracownika pomocniczego obiektu hotelowego.
Na gruncie szkolnym uczniowie mogli sprawdzić swoją wiedzę w zakresie poznanych zawodów, uczestnicząc w warsztatach. Znakomicie zapamiętali wszystko co usłyszeli i zobaczyli. Pani Iza jest pod ogromnym wrażeniem preferencji i predyspozycji uczniów i już nie może doczekać się współpracy w przyszłym roku szkolnym.