WARSAW GASTRO SHOW 2016

dsc01077Tu też byliśmy ….
28 i 29 października uczniowie klasy o kierunku „kucharz” pod opieką pani Izy Kowalskiej wyruszyli na podbój międzynarodowego wydarzenia, jakim są Targi gastronomiczne Warsaw Gastro Show
Ciekawi jesteście co tam robiliśmy ? Posłuchajcie.
Jako uczestnicy tak wielkiego wydarzenia doświadczaliśmy niecodziennych smaków, degustując ciekawych regionalnych potraw i napojów. Mogliśmy obserwować, jak powstaje sushi, lody tajskie, czy jagnięcina w sosie miętowym. Przeszliśmy też szkolenie baristyczne „Espresso bez tajemnic”. I wiemy już, że espresso to esencjonalna i bardzo aromatyczna kawa, ale wcale nie zawierająca dużych ilości kofeiny.
Wiele ciekawych porad usłyszeliśmy na szkoleniu z zakresu sposobu przygotowywania mięsa do wędzenia. Z naszym udziałem odbył się również wykład wraz z prezentacją na temat procesów cieplnych zachodzących podczas przygotowania potraw. Kamil nawet został asystentem prowadzącego. Doskonale poradził sobie z zadaniem, które było przed nim. Nie straszne mu już przygotowanie naleśników na oczach kilkudziesięciu osób. Za to Ania rewelacyjnie rozróżniała i nazywała maszyny i urządzenia, które ze wszech stron nas otaczały. „Zgaduj zgadulę” to dopiero mieliśmy, kiedy zobaczyliśmy stół pełen egzotycznych owoców i przypraw. Byliśmy również świadkami ceremonii parzenia cejlońskiej herbaty. Smak nie każdemu może przypadł do gustu, ale sam sposób jej przygotowania budził już wiele zainteresowania.
Ale to jeszcze nie wszystko.
Mieliśmy również dużą przyjemność obcować wśród sławnych i znanych kucharzy. Obejrzeliśmy pokaz przygotowania deserów poprowadzony przez Anię Starmach. Każdy z nas miał szansę zdobyć Jej autograf i zrobić sobie „fotkę” . Zdobyliśmy też porady na przygotowanie ryby od samego Kurta Schellera.
Do domów wróciliśmy pełni wrażeń i nowych doświadczeń .
Dziękujemy!!! naszej Pani Dyrektor, za możliwość uczestniczenia w takim wspaniałym wydarzeniu .
Wdzięczni „kucharze”