Wycieczka do piekarni

Kolejnym punktem na mapie naszych przygotowań do roli pracownika było poznanie pracy piekarza na otwartym rynku pracy. Uczniowie klasy III gimnazjum oraz klas przysposabiających do pracy wraz z opiekunami – Paniami Małgorzatą Pilacińską oraz Anną Stokarską, udali się na wycieczkę do pobliskiej piekarni. Dzięki uprzejmości właścicieli – Państwo Eliza i Franciszek Cząstkiewicz – uczniowie mogli poznać pracę piekarza i cały proces technologiczny produkcji pieczywa.
Podczas wycieczki uczniowie zobaczyli przestrzeń, w której na co dzień w rytmie całodobowym pracuje piekarz i jego pomocnicy. Poznali etapy powstawania pieczywa, produkty potrzebne do jego wypieku oraz maszyny, które pomagają w pracy piekarzowi. Największe wrażenie na uczniach wywarła czynność ręcznego wyrabiania i formowania chleba, a szczególnie szybkość wykonania oraz niezwykłe umiejętności manualne. Na uwagę zasługuje również proces powstawania pieczywa, który opiera się na tradycyjnej recepturze i produkcji. W piekarni wszystko było ciekawe: ogromne misy na ciasto, wózki z chlebem, krajalnica i wielkie łopaty do wyjmowania pieczywa. Jednak najprzyjemniejszy był zapach pieczonego chleba oraz niezwykła, ciepła atmosfera, którą otoczyli nas właściciele, którą dodatkowo podsycał ogromny piec, który zapewne daje największe ukojenie w sezonie zimowym. Na koniec uczniowie zostali obdarowani pysznymi rogalikami z czekoladą. W podziękowaniu przekazali własnoręcznie wykonanego anioła – na szczęście. Dziękujemy właścicielom i pracownikom, dzięki którym możliwa była realizacja wycieczki do piekarni.