Zajęcia z doradztwa zawodowego w terenie

15 lutego 2018 r. uczniowie klas III gla, III gl, III ga zwiedzili Ośrodek Szkoleniowo – Noclegowy w Wyszkowie.  Celem wycieczki było poznanie stanowisk pracy hotelarza i kucharza  na otwartym rynku pracy.

Na miejscu przywitała nas  Pani Agata Ziółkowska, menager hotelu, która przybliżyła nam specyfikę pracy w hotelu, strukturę organizacyjną oraz własną drogę edukacyjno – zawodową. Dowiedzieliśmy się, jakie stanowiska pracy  potrzebne są w funkcjonowaniu obiektu hotelowego i jakie zadania i czynności wykonują pracownicy obsługi hotelowej. Następnie Pani Agata oprowadziła nas po obiekcie.  Zobaczyliśmy recepcję, pokoje,  część gastronomiczną, restaurację oraz pomieszczenia gospodarcze. Niespodzianką wycieczki było spotkanie z przedszkolakami i dziećmi uczęszczającymi do szkoły sąsiadującej z  częścią hotelową obiektu.

Poznanie stanowisk pracy  na otwartym rynku pracy jest ważnym krokiem na drodze przygotowania się do podjęcia pierwszej ważnej decyzji edukacyjno – zawodowej – właściwego wyboru zawodu.